Fasongsydd fjas

september 20, 2006

Fremtidens energiform

I Norge idag er det fullstendig tabu å snakke om atomkraft. Atomkraft er for veldig mange forbundet med Tsjernobyl, andre verdenskrig og Frankrikes prøvesprengninger i Stillehavet. Det som folk flest ikke vet, er at atomkraft også kan være en ren og langsiktig løsning på et stadig forverrende energiproblem.

Verden vil om noen år stå ovenfor en energikrise. Verdens befolkning vokser raskt, og en større andel av befolkningen vil kreve en levestandard lik den vi har i Vesten. For å dekke denne etterspørselen, må det produseres energi til både privat bruk og til industriproduksjon.

Dagens energikilder dekker ikke det fremtidige behovet for kraft. Så hvor skal vi få energi fra da?
- Olje finnes det bare begrensede mengder av, og når de vestlige oljeressursene går tomme, kommer det meste av den tilgjengelige oljen til å komme fra en håndfull politisk ustabile land. En slik maktsentralisering er ikke fordelaktig for noen.
- Gass er sterkt forurensende, og heller ikke denne energikilden kommer til å vare evig.
- Vannkraft er mulig, men regn på fjellet er noe man dessverre ikke kan kontrollere, i tillegg til at uønskede inngrep i naturen vil være nødvendig.
- Kullkraft er det mest forurensende alternativet, og hvis vi skal bevare det vi har igjen av ozonlag, bør dette alternativet unngås for enhver pris.
- Vind-, bølge-, og solenergi er uutømmelige energikilder, men dessverre er kostnaden pr produserte kWh skyhøy, og derfor ikke levedyktig.
- Atomkraft er kontrollerbart, rent, lønnsomt, og kan produsere energi i enorme mengder. Det er det eneste alternativet som er rent nok til å tilfredstille miljøkrav, og som kan produsere nok energi til at det blir lønnsomt.

Verden har ikke bare mangel på energi, men vi trenger også en form for kraft som ikke ødelegger naturen. Det er kanskje ikke riktig å bruke Kyotoavtalen som referanse siden verken USA eller Kina har underskrevet, men avtalens underliggende ide er like gyldig: Globale karbonutslipp må reduseres. Om ikke lenge står nettopp USA og Kina for halvparten av alt utslipp av karbon i verden. Behovet for renere energikilder er prekært.

Nobelprisvinner og CERN fysiker Carlos Rubbio er en av verdens fremste forskere på atomkraft, og hans tale er klar: Kjernekraft er fremtidens energiform. Forskerne har funnet ut at man kan erstatte uranium med thorium, som gjør en ny ulykke à la Tsjernobyl umulig, og hvis avfall har mye kortere nedbrytningstid.

Tilfeldigvis har Norge den 3. største forekomsten av thorium i verden, som finnes i stein og jordsmonn. Dette er et godt utgangspunkt for et fremtidig kjernekraftproduserende land. Norge bør starte å tenke på hva vi skal leve av den dagen vi ikke har mer olje og gass, og Thoriumskraftverk ser ut til å være et bærekraftig alternativ. Men videre forskning er nødvendig, og Norge bør gå sammen med EU for å gjøre Thoriumskraftverk til virkelighet.

Etiketter:

1 Comments:

  • Hør hør!

    Fornuft :)

    By Anonymous Anonym, at 20:36  

Legg inn en kommentar

Links to this post:

Opprett en link

<< Home