Fasongsydd fjas

april 22, 2007

Bonne chance, Sarko!Idag går franskmennene til valgurnene. Etter 12 år med Chirac som president er det på høy tid med en ny. De 3 aktuelle kandidatene er Ségolène Royal, François Bayrou og Nicolas Sarkozy, men hvem av dem som stikker av med seieren er høyst usikkert.

Sarkozy har ledet i meningsmålingene gjennom hele kampanjeperioden med Royal hakk i hæl. Dette lover tilsynelatende godt for Sarko, men slike meningsmålinger har en svakhet da de foregår ved å ringe hjem til folks hustelefoner. På denne måten blir unge mennesker underrepresentert, og disse har tradisjonelt vært mer venstrevridde enn sine foreldre.

Bayrou er en kandidat som har med sin sentrumspolitikk kommet opp på oppløpssiden som et tredje alternativ til det klassiske høyre/venstre valget. Han kan komme til å gjøre et godt valg utelukkende på grunn av folk har ikke hatt tid til å danne seg en oppfatning av ham ennå. Mange mennesker velger seg en kandidat ut ifra en eliminasjonsmetode; "Royal liker jeg ikke, og Sarko liker jeg hvertfall ikke, så derfor velger jeg Bayrou".

Det blir altså et spennende valg når usikkerheten knyttet til vinneren er såpass stor. Men det beste for Frankrike hadde uten tvil vært om Sarkozy hadde vunnet; ikke fordi hans program er gjennomgående liberalistisk, tvert imot, men fordi han er faute de mieux - den minste av flere onder.

Frankrike er blant de størst landene i Europa, men har den laveste økonomiske veksten. Grunnen til dette er at de har ikke implementert de reformene landet så sårt trenger for å få bukt med høy arbeidsledighet, en stadig økende statlig gjeld og en topptung byråkratisk stat som finansieres av halvparten av landets BNP.

Det som trengs er deregulering av arbeidsmarkedet og å legge forholdene til rette for mindre proteksjonisme og større konkurranseeksponering av bedrifter. Sarkozy er den som i størst grad har greid å formidle behovet og evnen til å gjennomføre slike reformer.

Så med dette ønsker jeg Sarkozy lykke til med valget og håper at han går inn i historien som den presidenten som faktisk gjorde noe bra for landet sitt.

Les mer om dette i geniale The Economist.

Etiketter:

3 Comments:

  • Døde du?

    By Blogger Øystein, at 21:35  

  • Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    By Anonymous Anonym, at 01:57  

  • Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    By Anonymous Anonym, at 05:10  

Legg inn en kommentar

<< Home