Fasongsydd fjas

oktober 25, 2006

Kjernekraft: Kjør debatt!

FrPs energipolitiske talsmann har uttalt et ønske om en debatt om kjernekraft i Norge, og påpeker at verden står overfor et energiproblem i fremtiden dersom ikke alternative energikilder blir tatt i bruk.

Dette er i tråd med det jeg har skrevet tidligere, behovet for energi vil mangedobles de neste tiårene, spesielt grunnet økning av levestandard i utviklingsland. Tilfeldigvis har Norge en av verdens største forekomster av råstoffet thorium, som en ny kjernekraftteknologi baserer seg på. På veldig lang sikt, det vil si den dagen oljen og gassen tar slutt, vil Norge kunne være en lønnsom energileverandør i form av kjernekraft.

Jeg synes det er flott at stadig flere taler kjernekraftens sak. Unge Høyre har vedtatt at de støtter utvikling av thoriumskraftverk, og nå kommer altså FrP og ønsker å lansere en debatt om fremtidens energi. Det viser at det er litt vilje for å tenke langsiktig. Politikere er jo ikke videre kjent for å planlegge noe utover det som får dem valgt ved neste stortingsvalg.

Den fremste motstanden vil nok komme fra miljøvernere:

Ifølge Bellona-forsker Nils Bøhmer vil ikke thoriumkraftverk være lønnsomme. Han sier at denne teknologien allerede ville vært utnyttet dersom det var en effektiv løsning." (fra Aftenposten)

Hva er det for en tankegang? "Det som ikke benyttes idag er ikke, og vil ikke bli lønnsomt noensinne?" Det er nok mange eksempler i historien på oppfinnelser som ikke har vært lønnsomme i starten, men ved videre forskning og utvikling har kunnet presse ned kapitalinvesteringen og driftskostnaden.

Et lønnsomt thoriumskraftverk er 15-20 år frem i tid. Men man må jo starte et sted, samarbeid med CERN og EU må innledes, og forskningsmidler må bevilges. La oss ta et slag for de neste generasjoners levebrød.

Etiketter:

8 Comments:

  • Ja til kjernekraft.

    Vi vet rimelig sikkert at CO2 er skadelig for hele kloden. I forhold til global oppvarming er et Tsjernobyl hvert 20 år en liten pris å betale i forhold til alternativet. (Noe miljømafiaen i sin absoluttisme aldri vil innrømme)

    By Anonymous Anonym, at 19:52  

  • Bellona de bellona, ingen visjoner, og ser ikke fremover...

    Ikke tvil om at det bør og må forskes mer på thorium. Heller ikke tvil om at norge bør være med å finansiere en thorium prøvereaktor!

    By Blogger Kenneth, at 09:09  

  • Det som Bellonas atomkraftforsker nevnte, var at FrPs Thoriumkraftverkforslag var litt dårlig, da et slikt kraftverk neppe kan bli lønnsomt.

    Var det ikke Høyre-folk som var mest hissige på at prosjekter skal være regningssvarende? Dere burde jo være glade for at Bellona maner til å begrense statens økonomiske feildisposisjoner (ikke minst når FrP står bak originalforslaget - en sikker indikator på at det er pengesløsingsungler i mosen), og ikke skyte budbringeren, bare fordi han jobber for Bellona ;)


    M

    By Blogger Machiavelli (No), at 18:16  

  • Jeg er helt enig at man skal være skeptisk til samtlige av FrPs ytringer, spesielt angående pengebruk.

    Selvsagt skal ethvert prosjekt være lønnsomt for at det skal igangsettes, det er jo forutsetning nr 1. Men blir det noensinne lønnsomt dersom man ikke forsker på det?

    Jeg mistenker at forskeren fra Bellona bare prøver å snakke politikerspråk, siden han vet at miljørettede argumenter ikke fører frem.

    By Blogger En liten blå høne, at 22:17  

  • Allerede før det forventede enorme energibehovet i Kina og India, som for det meste vil bli dekket av fossile brensler, har vi alvorligere klima-endringer ,som følge av CO2 -utslipp , i vente.

    Det haster derfor med nye løsninger med alternative energikilder.Ikke om 20 år , men nå !!!

    I følge professor Egil Lillestøl er atomkraft fra Thorium en nesten utømmelig ressurs som kan dekke verdens energibehov i over en million år. Hva venter vi på når kunnskap viser at atomkraft fra Thorium ikke bidrar til global oppvarming , og at det nesten ikke produseres radioaktive avfallstoffer.

    Politikerne må gi forskerene en sjanse til å få bygget et anlegg i Norge som har enorme Thorium-forekomster.

    Dette vil bidra til en radikal redusering av CO2 -utslipp.

    Bruk pengene , 3 milliarder, som Bellona vil bruke på CO2-rensing på Kårstø , i stedet for at vi fortsetter den latterlige debatten om Vindmøller.Prisen pr kw vil sannsynligvis bli svært lav, slik at Thorium-kraftverk vil kunne bli naturlig å utvikle globalt.

    Billig og trygg kraft som ikke bidrar til gobal oppvarming vil således kunne redde oss fra en skremmende global miljøutvikling vi er i ferd med å miste kontrollen på ( Se Al Gores film " En ubehagelig sannhet".)

    http://www.apollon.uio.no/vis/art/2006_3/Artikler/thorium

    By Anonymous Anonym, at 12:37  

  • "Vi vet rimelig sikkert at CO2 er skadelig for hele kloden."

    Nei, vi vet ikke det. Tvert imot er det stor usikkerhet omkring evt. skadevirkninger av menneskeskapte CO2 utslipp.

    CO2 er derimot selve grunnlaget for liv på jorden. For at den mikroskopiske mengden CO2 som menneskeheten produserer skulle ha disse katastrofale egenskapene må den jo ha nærmest mytiske egenskaper. Kan ikke si at det var en del av kjemiundervisningen min, men det er jo lenge siden....

    By Anonymous Anonym, at 11:55  

  • til orientering så tok Solvik-Olsen fra FrP opp Thorium på Stortinget allerede i vår: http://epos.stortinget.no/SpmDetalj.aspx?id=34495

    By Anonymous Anonym, at 21:28  

  • "CO2 er derimot selve grunnlaget for liv på jorden. For at den mikroskopiske mengden CO2 som menneskeheten produserer skulle ha disse katastrofale egenskapene må den jo ha nærmest mytiske egenskaper."


    Eg vil ikkje akkurat sei at du er oppdatert på statestikkar om kor mykje CO2 me har sleppt ut i atmosfæren. Frå den industrielle revulusjon har mengden CO2 i atmosfæren blitt dobbla, dette er eit stort problem, og det er veldig få forskerar igjenn som ikkje tar dette problemet på alvor.
    Thorium er eit reelt alternativ som kan redda kloden vår, men det er vanskeligt å tru på fordi det virker for godt til å vera sant. Dessuten har FRP tatt opp saken, dette er skadelig siden det ikkje er så mange som faktisk tar FRP seriøst. Prøv å sjå på saka i seg sjølv, og ikkje tenk på at FRP er for dette.
    Eg vil også kommentera det anonym sa:
    "I forhold til global oppvarming er et Tsjernobyl hvert 20 år en liten pris å betale i forhold til alternativet."

    Dette vil ikkje skje, ein thorium reaktor vil ikkje kunne gå løpsk. Det er heilt umogleg at den vil sprenge siden prinsippet for denne reaktoren er annerledes enn på vanlege konvensjonelle atomreaktorar.
    Eg oppmodar alle til å sjå schrødingers katt om thorium der professor Egil Lillestøl uttalar seg om dette:
    www.nrk.no
    Gå til nett tv, schrødingers katt den 26.10.2006

    By Anonymous Anonym, at 18:32  

Legg inn en kommentar

<< Home