Fasongsydd fjas

november 20, 2006

Kanskje norske politikere ikke er så ille likevel

Det var nylig primærvalg i Frankrikes sosialistparti, som betyr at partiet valgte ved avstemming hvilken person som skal stille som kandidat til presidentvalget i 2007. Det var 3 hovedkandidater; Segolene Royal, Laurent Fabius, og Dominique Strauss-Kahn. Det som er verdt å merke seg, er at Segolene Royal er 4-barnsmor og eneste kvinne blant kandidatene. Uansett om dette sees på som fordel eller ulempe, hun ledet hvertfall med stor margin før valget, og gikk av med seieren med overbevisende 60% av stemmene.

I alle valgkampanjer, innad i et parti såvel som mellom partier, gjelder det å vinne velgere ved å sette seg selv i godt lys og sverte alle andre. Rivaliseringen mellom de aktuelle kandidatene tok en interessant vending da Laurent Fabius sa offentlig:

"Dersom Segolene blir president, hvem skal da passe barna?"

Ikke bare vitner et slikt utsagn om en forhistorisk innstilling til kvinner, men det vitner også om mangel på takt og kunnskap om markedsføringsstrategier. At en politiker går ut med en uttalelse som indikerer at kvinnens plass er i hjemmet er intet annet enn uhørt, uintelligent og umorsomt. Han erter også på seg forhåpentligvis flesteparten av velgerne sine innad i sosialistpartiet. Han har nok velfortjent mistet en god del stemmer på grunn av sitt særdeles lite reflekterte utsagn.

Dette er som sagt i Frankrike, og det er jo engang slik at Frankrike ikke har kommet like langt som Norge i likestillingsdebatten. Det er større sannsynlighet at man slipper unna med en slik uttalelse i Frankrike, enn i Norge. For tenk tanken: Dersom Jens Stoltenberg hadde sagt noe lignende om for eksempel Erna Solberg under valgkampen høsten 2005? Det hadde helvete vært løs. Stoltenberg hadde nok måttet krype ettertrykkelig til korset, hadde mistet store deler av sin velgerskare, og kanskje til og med Gerd Liv Valla hadde krevd hans avgang.

Så vi kan klage så mye vi vil på norske politikere, og de har nok sikkert sine svin på skogen de også, men jeg er glad for at de ikke synker til et slikt lavmål som de gjør i Frankrike.

Etiketter: ,

6 Comments:

 • interessant... denne konkurransen om å bli valgt til presidentkandidat for sitt eget parti er spesiell. Kan bare se for meg dersom det hadde vært et tilsvarende valg av partiledere i Norge, ihvertfall for noen år siden om Kleppe fortsatt hadde vært i FrP. Hadde nok blitt rene kjeppjaginga...

  By Blogger Kenneth, at 13:43  

 • Interessant observasjon. Tror likevel det er et stykke til vi europeere slår amerikanerne i svartmaling internt i partiene våre.

  Takk for gratulasjonen! Hvor har du vært /er trainee?

  Hilsen meg

  By Blogger Even, at 14:07  

 • Hmm, var det ikke i Norge at Kristin Krohn Devold ble omtalt som "miliardsprekken" (tidligere oftest bruk om "Celina Midelfart", heh).

  Norge er jo landet som ga kvinnene kontantstøtten så de kan passe barn hjemme istedenfor å ha en yrkeskarriære.

  God mandag!

  By Blogger Tor Anders, at 15:20  

 • Har Erna Solberg barn? Hvem vil ha barn med henne? uff.

  By Anonymous Anonym, at 10:20  

 • Jeg så en apell hun holdt på et partimøte, og hun brukte 70% av taletiden sin på å slenge dritt om motkandidatene, så helt uskyldsren er hun ingenlunde. Men det er fasinerende å se hvor aggressive personvalgkamper de holder. Hadde slikt forekommet i norske partier tror jeg de haddde gått i oppløsning, de fleste er for konfliktsky og konsensusorientert til å takle det tror jeg.

  By Blogger Blåblogg, at 10:33  

 • "Hadde slikt forekommet i norske partier tror jeg de haddde gått i oppløsning, de fleste er for konfliktsky og konsensusorientert til å takle det tror jeg."

  Men det er bare så lenge man må framstå med eget navn o.l. Så snart man har internettets anonymitet, kan man slippe løs alle sine mørke sider, helt uhemmet. I alle fall i kretser du selv kjenner godt til, skulle jeg ville mene...

  Vi er ikke noe mer uskyldsrene på noe som helst vis i Norge - vi bare lever i et mindre land (og med noe mindre klasseforskjeller), og må forholde oss til samme personene vi ønsker å skjelle huden full etc. i hverdagen. Da blir det straks ikke like gøy lenger.. Eller hur, o' korrekte og forsiktige guru?


  M

  By Blogger Machiavelli (No), at 23:24  

Legg inn en kommentar

Links to this post:

Opprett en link

<< Home