Fasongsydd fjas

november 08, 2006

Opsjonsmas - igjen

Er det noen andre enn meg som begynner å bli seriøst lei av det evige maset rundt næringslivssjefenes opsjonavtaler?

Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas har vært omtalt av media etter at han igår valgte å realisere en del av sine opsjoner med en gevinst på 12,5 millioner. Næringsminister Dag Terje Andersen var kjapt ute med en fordømmelse, og sier det er 'uklokt' av Baksaas å realisere disse gevinstene, og at det 'sender dårlig signal til omverdenen og ansatte'. Maken til vås.

Telenorsjefen gjør ingenting annet enn å utøve de rettigheter som er stiplulert i arbeidskontrakten hans og som er en del av hans lønnsbetingelser. Likevel er han 'uklok'?

La oss huske på at det er styret i Telenor har satt Baksaas lønnsbetingelser, og dersom det skal være uklokskap inni bildet, må jo det ligge i utarbeidelsen av arbeidskontrakten. For hvis det er uklokt benytte seg av de godene man er tilbudt, hvorfor ha dem i kontrakten i det hele tatt?

Og det er nettopp dette regjeringen vil gjøre noe med - gjennom en ny aksjelov skal bruken av opsjoner begrenses ved at generalforsamlingen skal fastsette opsjoner istedet for styret .

Jeg er enig i at rammene for slike opsjonsordninger bør selvsagt være innenfor rimelighetens grenser, men vi i Norge har vi faktisk veldig moderate lederlønninger. Den relativt flate lønnsstrukturen i Norge gjør det slik at gapet mellom topplønner i Norge og i utlandet fremdeles er ganske stort.

Det er et kjent faktum at dersom et selskap skal tiltrekke seg kompentent arbeidskraft, må man tilby konkurransedyktig lønn. Men den nye aksjeloven, som har som mål å avskaffe hele opsjonssystemet, vil gjøre lederstillinger i store selskaper mindre attraktive. Opsjoner er en helt vanlig del av en slik konkurransedyktig lønn i internasjonal sammenheng, og er ment for å motivere lederen på den måten at vedkommende kan se direkte resultater av eget arbeid gjennom utvikling av aksjekursen.

Det virker som om regjeringen glemmer grunnen til at man innførte opsjoner i utgangspunktet. Hvis konsekvensene av regjeringens nye aksjelov blir at lederstillinger blir mindre attraktive og at man derfor ikke greier å rekruttere kompetente nok ledere - hvem er det da som er 'uklok'?

Etiketter: , ,

4 Comments:

 • You go girl! Når var det du skulle melde deg inn i politikken?! =)

  Uten å ha satt meg inn i noe som helst av opsjonsavtaler som nå er i medias søkelys i norge så synes jeg dette hørtes ganske fornuftig ut.

  By Anonymous Anonym, at 10:45  

 • Hei, regner med det er greit at jeg la deg til i linkene mine...

  Når det gjelder alt styret rundt opsjonsmaset og Baksaas er jeg enig. Opsjonsavtalen mellom styret og adm. dir. er sentral for å gi konkurransedyktig lønn. Jeg synes da heller det er oppsiktsvekkende å kreve Baksaas' avgang, med tanke på Telenors store ekspansjon de siste 3 år. Jeg forstår jo at venstreorienterte APere er bittre for de har mistet mye inntekter til staten - noe som ikke hadde skjedd, da telenor tvilsomt ville ekspandert så mye i offentlige hender.

  Jeg mener derimot at Baksaas skal takkes for hans gode lederskap, og ikke klage på enhver person som gjør noe godt!

  By Blogger Kenneth, at 12:16  

 • fornuftig om opsjoner!
  satt på spissen: det er usosialt at noen vinner i lotto, det er kun de som velger å satse penger på lotto som har muligheten til å bli millionerer. skal lotto-spill taes ut av markedet og legges inn under det offentlige, slik at alle landets 4 mill innbyggere har mulighet til å vinne? noen velger å bli toppledere og tar på seg et helvetes ansvar som folk flest ikke er i nærheten av. da er det lov å tjene litt ekstra...
  men moderasjon er selvfølgelig fornuftig. min irritasjon over mange pengesterke kapitalister er ikke at de tjener så mye som de gjør men f.eks. at de briefer med nye ferrarier istedenfor å ta litt mer samfunnsansvar å briefe med en ny hydrogenbil isteden...

  By Blogger Modernisert og global, at 21:27  

 • Som Knut Nærum sa på Nytt på Nytt: Nei, tenk om vi ikke hadde kunnet tilby mange millioner i lederlønn! Da hadde vi jo blitt nødt til å ansette en som faktisk ikke tok jobben på grunn av penga, men fordi han var interessert i det de holdt på med!"

  :D

  Å tro at mennesker trenger mange millioner for å jobbe bra, er en voldsom undervurdering av folk, synes jeg!

  By Blogger Prinsesse Lea, at 12:52  

Legg inn en kommentar

Links to this post:

Opprett en link

<< Home